Статті

Версія для друку [1] Відіслати другу [2]

Самоосвіта – новий тренд чи необхідність

30.06.2015 Михальчук Ольга [3]

Життя – як їзда на велосипеді.

 Щоб зберігати рівновагу,

ти повинен рухатись.

Альберт Ейнштейн

 

Колись мій тато мені казав, що вчитися потрібно все життя. Я тоді ще так недовірливо поглянула на нього і подумала, ну так, тільки-но я закінчу цю школу, а пізніше - хай тільки я здам цей останній екзамен в універі… все, вчитися ніколи і нізащо! Але пройшли роки і світ навколо змінився.

 

Всі давно зрозуміли, що академічна освіта дуже часто не виправдовує себе, тобто співвідношення затрачених зусиль та коштів не приносить тих дивідендів, на які розраховував на початку. А сам рівень задоволення випускниками отриманих знань у вищих навчальних закладах з часом стрімко знижується. Масова комп’ютеризація, інтернетизація та смартфонізація виводить процес отримання знань молоддю і не тільки, на новий, зовсім інший рівень. І якщо спочатку використання інтернету зводилось до пошуку інформації у підготовці до заняття, реферату чи наукової праці, також пошук давно забутих друзів, прослуховування музики, пошук вакансій для працевлаштування тощо, то тепер ми шукаємо динамічні виступи цікавих людей зі всього світу на каналі TED або безкоштовні он-лайн курси від Coursera або Edx, де швидко і легко можна здобути знання університетського рівня будь-якої дисципліни, від Соціального підприємництва Копенгагенської школи бізнесу, Хірургії катаракти очей Мічіганського університету, Китайської для початківців Пекінського університету до, навіть, Дитячого харчування та раннього розвитку дитини Стенфордського університету.

 

Переваги такого навчання – це відкритість освіти, легкість пошуку та проста реєстрація. Недоліки – це насамперед мовний бар’єр. Усі курси представлені англійською. Тож, шановні (і я в тому числі), хто ще не опанував мову світового бізнесу та освіти, почнім з початку, а початок – це комунікація, тобто мова, бо інакше ні торгівля з ЄС, ні самоосвіта від вищих шкіл світового рівня нам не світить.

 

Що на даний момент найпопулярніше в тренді самоосвіти серед українців – це хобі-курси, майстер-класи на кшталт «зроби собі сам» або ж хенд-мейд. Тут широке розмаїття – декупаж, рисунок, кулінарія, фотографія, танці, бойові мистецтва, йога, макіяж, зачіски, плетіння, вишивка, прикраси і ще море всього іншого.

 

Світовий тренд проведення сімейного дозвілля поза домом за телевізором чи святковими столами дійшов і до нас, тепер - це сімейні квести, мандрівки сім’ями цікавими місцями свого краю, сімейні заняття з дітками, сімейні змагання та майстер-класи. Це чудовий спосіб проведення часу, чудове спілкування з власними дітьми, зближення сім’ї, чудові світлини як пам’ять, а також … це хороша нагода поповнення і зміцнення свого соціального капіталу – налагодження контактів з іншими батьками.

 

Ще один тренд – це тренінги, семінари, курси по саморозвитку, самоорганізації, вони проходять он-лайн чи вживу. Теми різноманітні: ефективне лідерство, формула продуктивності, організація власним часом, відкриття бізнесу, перетворення хобі у власну справу, ораторське мистецтво, ефективне спілкування, відкриття власної жіночності, медитації, зустрічі з письменниками, волонтерами, громадськими діячами тощо. Родзинками таких занять є спілкування з тренерами, особисті консультації, спілкування між учасниками, соціальні мережі.

 

А тепер одна історія. Був собі випускник, хороший хлопчик Артем з міста Рівного. Гарні оцінки у школі та чудово здане ЗНО забезпечувало йому вступ до найкращих навчальних закладів України. Так думали його батьки. Сам же Артем думав по-іншому. Він вибрав для себе чудову затребувану професію маркетолога, але, провівши багато часу в роздумах над університетом для вибраної спеціальності, вибрав … навчатися самому. Дивне рішення для 16-го хлопця, чи не так? Але, порахувавши, скільки годин йому доведеться віддавати стінам університету, скільки коштів витратити, вступивши навіть на безкоштовну державну форму навчання (а маючи друзів-студентів він у цьому переконався), хлопець вирішив, що краще кошти на освіту він витратить на спеціалізовану літературу від найкращих світових маркетологів, а час, потрачений в аудиторіях, де тебе вчитимуть або не зовсім теоретики цієї науки, Артем вирішив витрачати на перегляд навчальних відео, де зазвичай забрана усі «вода» з теорії, а викладають лиш сам концентрат практичних знань.

 

Отож, наступний найцікавіший тренд самоосвіти – це здобуття нової професії самотужки або ж вдосконалення своїх практичних знань, умінь та навичок за допомогою потужних програм від громадських організацій, консалтингових компаній, спеціалістів-фрілансерів у певній галузі, відомих бізнесменів або й політиків, тренерів з серйозним багаторічним досвідом роботи, а також викладачів тих самих університетів. Прикладом можу назвати Києво-Могилянську бізнес-школу, де практикують серйозні навчальні бізнес-модулі для керівників організацій, топ-менеджерів або ж тих, хто планує запускати власний стартап. В цю категорію входить також спеціалізована серйозна література, в галузі маркетингу, менеджменту, управління, програмування, які віднедавна швидкими темпами перекладаються навіть українською мовою. Це й історії успіху великих світових брендів, великих лідерів сучасності. Навчальні програми можна пройти як вживу, так і віртуально.

 

Тренінги чи семінари, майстер-класи чи вебінари, навчальні модулі чи зустрічі з цікавими особистостями, он-лайн чи оф-лайн, я не знаю, що оберете ви, але стрімкість і динаміка сучасного світу вимагає від вас бути цікавою різносторонньою особистістю, чим би ви не займались. І обов’язковим питанням в середовищі успішних друзів буде – а який останній тренінг ви відвідали і чи опанувала ваша дитина майстер-клас від шефа по приготуванню качиної грудки під карамельним соусом з пареним рисом і розмарином. Адже ми оточені людьми, що як з чарівного рукава дістають найрізноманітніші вміння – HR- директор провідної IT-компанії і одночасно кулінарний блогер й фотограф, бізнес-леді й керівник торгового холдингу й інструктор з пілатесу, бухгалтер і мандрівник, власник IT-компанії і керівник сімейного клубу нового формату батьків і дітей, митник та майстер перманентного макіяжу. То все неповний перелік.

 

Ми всі можемо стати спеціалістами на всі руки. Багато років тому фантасти писали про людину з майбутнього, року так 2020-го, яка володіє найрізноманітнішими вміннями від майстерного володіння зброєю та бойовими мистецтвами до приготування за 30 хвилин ресторанної вечері (привіт Джеймі Оліверу та його передачі). Не кажучи про іноземні мови, глибинного розуміння філософії та психології, знання з медицини та електротехніки. Але в фантастичних книжках завжди була «чарівна пігулка», яку герой або ковтав, або підживлював собі в тіло у вигляді чіпа, і за хвилину маєш тобі вільне володіння англійською чи китайською, акробатичні стрибки або принцеса арабського танцю. Можливо, фантасти були праві. І наша «чарівна пігулка» - це активний саморозвиток за допомогою тренінгів, семінарів, курсів та майстер-класів. І хай хірургом ти не станеш, вищі навчальні заклади ніхто не відміняв, але певний набір знань здобути можна в будь-якій галузі. Для когось це буде гарно проведений час, для когось засіб від депресії, для когось можливість стати чудовим співрозмовником, що багато знає і може багато чим поділитися. А для когось - можливість змінити своє життя, професію та можливості заробітку. Навіть працюючи віддалено і подорожуючи по всьому світу, віртуальна освіта та віртуальна робота це дозволяють. Благо, прикладів дуже багато.  

 

Що ж до Артема, то вже на першому році навчання він консультував місцевих підприємців щодо розвитку їх малого бізнесу, вже через рік був провідним маркетологом крупних компаній, навіть закордонних. Через деякий час відкрив власний тренінговий центр, а нещодавно переїхав до столиці, бо коли ти живеш, щоб розвиватися, перед тобою відкритий увесь світ. Ми живемо в майбутньому - про яке колись мріяли багато людей - коли буде багато можливостей для кожного. І тільки наша справа, чи використовувати всі його принади.