Статті

Версія для друку [1] Відіслати другу [2]

Соціоніка: роль в менеджменті

21.08.2014 Козменко Артем [3]

 

Людина є універсальною за своєю природою. Людина може впоратися з будь-якою справою. Такі твердження продовжують побутувати в нашому суспільстві. Більшість керівників досі впевнені у тому, що людина зможе виконувати будь-яку роботу, якщо їй створити відповідні умови, поставити ціль, навчити, що і як робити. Це нагадує армійський принцип: «не знаєш – навчимо, не вмієш – змусимо!». Керівники різних рівнів досить часто надають йому перевагу і щиро дивуються, коли він не спрацьовує.

 

Причина ефективної роботи людини в одній сфері і безпомічності в іншій полягає в її особистих якостях. Зрозуміти спосіб мислення, мотиви поведінки – означає зробити перший крок до організації праці людини.

 

Прагнення до самореалізації є природнім для людини. Завдання менеджера – допомогти їй «вирости», стати успішним працівником. Для цього в руках керівника є вагомий важіль впливу – цілі. Ефективність управління полягає у тому, щоб цілі працівника співпадали з цілями організації, в якій він працює. Такий симбіоз призводить до якісної роботи і працівника, і колективу загалом. Хороший менеджер може і навіть повинен зробити так, щоб працівник сприймав поставлені ним цілі, як свої власні. Адже мистецтво постановки цілей – це мистецтво управління. Без цілей немає контролю за ходом і результатом робочого процесу, гасне творчий порив. У ефективному формуванні та постановці цілей допоможуть знання з соціоніки.

 

Соціоніка – це наука, що вивчає процес обміну інформацією між людиною і світом, тобто, яким чином людина сприймає, обдумує та відтворює інформацію.

 

Аналіз оптимального набору якостей працівника крізь призму соціоніки передбачає врахування 16 базових типів особистостей, які об’єднані в 4 квадри. Визначивши свою приналежність до того чи іншого типу, людина здатна усвідомити свої сильні і слабкі сторони, краще підготуватися до професійної діяльності. Так, наприклад, етико-інтуїтивний екстраверт є актором по натурі, відповідно він зможе ефективно себе проявити у сфері реклами, продажів, просування товарів; логіко-інтуїтивному екстраверту притаманна підприємливість, ризикові операції, в якійсь мірі навіть авантюрні, тож він може бути менеджером з розвитку на підприємстві; а сенсорно-логічний екстраверт є швидше кризовим менеджером, який за рахунок своїх тактичних міркувань може швидко орієнтуватися і реагувати на будь-яку нестандартну ситуацію, тощо.

 

Сенс соціонічного вчення у тому й полягає, щоб допомогти кожному у виборі найбільш підходящої сфери діяльності, захистивши слабкі функції і зробивши акцент на сильних.

 

За деякими дослідженнями, колективи підприємств досить часто формуються з конкуруючих квадр: першої і третьої, другої та четвертої. Це можна пояснити по-різному, але рольовий опис наочно демонструє, як протилежні квадри доповнюють одна одну, у той час, коли суміжні конкурують одна з одною. Тобто, коли мова іде про кар’єру, то суміжні квадри «тягнуть ковдру кожен на себе», а це не йде на користь спільній справі.

 

Розглянемо квадри з точки зору їхнього рольового складу. А саме, опишемо роль кожного типу та зазначимо сильні і слабкі сторони кожної квадри.

 

До першої квадри, яку ще називають «Альфою», відносять такі соціотипи:

 

Інтуїтивно-логічний екстраверт, його роль: «генератор ідей». Характерні ознаки: допитливий, імпульсивний, здатен з легкістю створити логічну послідовність чи нову теорію. Швидко схоплює нові тенденції, ідеї, здатний лаконічно їх виразити. Вірить в інтуїцію та натхнення, тільки вони для нього є справжніми цінностями. Чудово бачить перспективи та можливості. Це один з типів, що є найбільш ефективним у науковій діяльності.

 

Сенсорно-етичний інтроверт, його роль: «дизайнер душі». Характерні ознаки: цінитель задоволень, творець невимушеної атмосфери, організатор розваг. Реаліст, прагматик, добре розуміє інтереси людей і враховує їх, вирішуючи будь-яке питання. Добре маніпулює емоційною насиченістю відносин. Вміє бути «душею компанії», його захоплюють витончені мистецтва і богемний стиль життя.

 

Етико-сенсорний екстраверт, його роль: «натхненник-ентузіаст». Характерні ознаки: дуже енергійний, комунікабельний, турботливий і гостинний. Відчуває найменші зміни настроїв, швидко реагує на них. Намагається підтримати позитивні емоції. Може «розворушити» будь-кого, зацікавити, змусити повірити в нове. Непоганий психолог, з цікавістю ставиться до різних духовних практик.

 

Логіко-інтуїтивний інтроверт, його роль: «володар систем». Характерні ознаки: людина з розвиненою логікою, здатністю до аналізу. Вміє міркуваннями прискіпуватися до суті явищ, розкрити їхню внутрішню структуру. Логічно упорядковує будь-яку інформацію. Не любить несподіваних відвідувачів, не знає, що з ними робити, вважає, що вони лише відволікають. Важко переносить необхідність постійно бути на людях.Один з найбільш послідовних, систематичних і наполегливих типів особистості. Розпочату справу прагне обов’язково довести до кінця, терпіти не може робити кілька справ одночасно; якщо все ж таки змушений це робити – суворо дотримується певного розкладу, який сам собі ж і встановлює.

 

Представники даної квадри можуть: влаштувати революцію, епатувати публіку, створити оазу абсолютної свободи (анархії), швидко і радикально вирішувати проблеми суспільства, впливати на долі людей, створювати нові науки, ідеї, релігії тощо.

 

Їхніми ж слабкими сторонами є те, що вони не можуть: здійснювати планомірну експансію (захоплення простору і підданих), зберігати і накопичувати ресурси, забезпечувати яку-небудь стабільність і давати людям віру або надію (тут вони зазвичай замінюють це поривом ентузіазму), прогнозувати розвиток суспільства, вести розвідку.

 

Друга квадра, «Бета», об’єднує особистості таких типів:

 

Сенсорно-логічний екстраверт, його роль: «завойовник». Характерні ознаки: зібраний, вольовий, вміє наносити збалансовані й точні удари, добре бачить слабкі, погано захищені місця противника. Володіє цілеспрямованою завзятістю і здатністю чинити силовий тиск. Усе робить захоплено, пристрасно, має характер невгамовного борця, який повинен, що б там не було, брати гору над будь-яким супротивником.Вміє максимально ефективно використовувати всі ресурси, які знаходяться в його розпорядженні, діє раптово і непередбачувано, виходячи з обставин.

 

Інтуїтивно-етичний інтроверт, його роль: «контролер настрою». Характерні ознаки: романтичний, приємний у спілкуванні. Людина, яка скоріше схильна до роздумів, ніж до дії.Може легко здобути прихильність співрозмовника, добре відчуває емоційний стан (як свій, так і оточуючих) і вміє ним маніпулювати. У ролі керівника – ліберал, легко обіцяє кожному з протилежних угруповань те, чого воно вимагає, у важких випадках дає колективу право приймати рішення. Уникає необхідності брати на себе відповідальність, своє рішення підкріплює думкою інших.

 

Етико-інтуїтивний екстраверт, його роль: «натхненник ідей». Характерні ознаки: природжений актор, пророк, одержимий ідеєю (може пройняти нею будь-кого). Зовні справляє враження людини, що знаходиться в постійному емоційному напруженні з відтінком трагізму. Часто заражає переконаністю, однак не має, як правило, сильної волі, наполегливості, терплячості, і це заважає йому домогтися успіху.Дуже добре відчуває тенденції зміни настрою, може точно налаштуватися на емоції співрозмовника (аудиторії). Хороший оратор.

 

Логіко-сенсорний інтроверт, його роль: «матеріаліст». Характерні ознаки: у всьому цінує порядок, раціональність. Вельми організований, любить інструкції, у нього все на своєму (визначеному раз і назавжди) місці, все враховано, перераховано, готове до виконання передбачених функцій. Впертий і безкомпромісний; як керівник, схильний до закручування гайок. Тактовний, відчуває людей, але ставиться до них, як до інструментів; особисті якості, симпатії і антипатії при цьому не відволікають – важливими є результати.Вміє бути абсолютно непохитним, що є хорошою ознакою чиновника (адміністратора).

 

Сильні сторони представників другої квадри полягають у тому, що вони можуть: захопити владу, створити імперію, перемогти у війні, подолати розруху, здійснити глобальні супер-проекти, вселити в людей почуття оптимізму, співучасті, гордості за справу, дати людям сенс існування (віру в «світле майбутнє»).

 

Слабкими ж сторонами цієї квадри є те, що вони не можуть: створити принципово нове (використовують заготовки та досвід 1 та 4 квадр), налагодити конкурентоспроможне, з точки зору якості, виробництво (у них воно зазвичай екстенсивне – ефект досягається за рахунок різкого збільшення витрат сил і ресурсів), гнучко реагувати, виходячи з ситуації (дається взнаки сильна інерція і консервативність ієрархічної піраміди, побудованої на силових, директивних методах).

 

До представників третьої квадри, «Гамми», відносять такі типи:

 

Сенсорно-етичний екстраверт, його роль: «маніпулятор». Характерні ознаки: яскравий, мобільний, непосидючий, шукає нових вражень, заповнює собою весь простір. Хороший маніпулятор, має здатність концентрувати навколо себе людей (підданих, шанувальників). Орієнтований на популярність. Людина дії: його увага, активність часто переключаються з однієї галузі активності на іншу. Якщо проблему одразу розв’язати не вдалося, не завжди до неї повернеться. Однак має, як правило, одну заповітну мрію, якої вперто добивається.Вміє бути лідером, точно оцінювати силу своїх «супротивників». Має дар переконання.

 

Інтуїтивно-логічний інтроверт, його роль: «контролер-критик». Характерні ознаки: спокійний, розважливий песиміст. Зазвичай наділений здатністю передбачати різні неприємності. Чудовий розвідник, добре прогнозує розвиток подій, вигідність або безперспективність справи, має відмінні дипломатичні здібності (може легко нейтралізувати конфлікт). У своїй діловій активності потайний та обережний: ніколи не дасть певної згоди, навіть коли знає, що справа йому під силу. Вміє бути хорошим аналітиком і вчасно попередити про негативні наслідки.

 

Логіко-інтуїтивний екстраверт, його роль: «підприємець». Характерні ознаки: природжений бізнесмен, завжди в курсі всіх подій. З легкістю починає нову справу, при необхідності відмовляючись від старої (через це справляє враження зайво метушливої людини). Перш ніж зайнятися будь-чим – збирає інформацію, не любить діяти наосліп. Планує свій день, внутрішньо моделює ситуації та розмови, аналізує весь хід подій у голові, відзначаючи для себе помилки та неточності.Любить бути «своїм» в будь-якій компанії; романтик; легко йде на авантюри; з кожної справи намагається отримати максимальну вигоду.

 

Етико-сенсорний інтроверт, його роль: «хранитель моралі». Характерні ознаки: прекрасний знавець людських «слабкостей» і затятий борець за їхнє викорінення. Має власний моральний кодекс, що дозволяє йому судити про вчинки інших і «ставити на місце» тих, хто провинився. Надійний друг для вузького кола «своїх». Йому все одно, якої думки про нього сторонні, однак найчастіше надійний, сумлінний працівник – у нього сильно розвинуте почуття обов’язку, тому вимагає того ж від інших.Його характер нерідко можна назвати суворим, уміє зосередити зусилля – свої та інших людей – на спільній справі і твердою рукою довести до кінця все, за що береться.Має здатність оцінювати привабливість тих чи інших об’єктів і вміє її підкреслити.

 

Третя квадра може: реформувати суспільство, створити демократію, розвинути економіку, накопичити матеріальні ресурси, здійснювати соціальну підтримку, дипломатично і гнучко досягти поставленої мети.

 

Слабкістю представників даної квадри є те, що вони не можуть: виступати як єдине ціле, відкривати нові форми відносин та ідей, піднятися над своїм середнім рівнем, жити в гармонії з природою.

 

Ну і, нарешті, четверта квадра, «Дельта», складається з таких соціотипів:

 

Інтуїтивно-етичний екстраверт, його роль: «генератор почуттів». Характерні ознаки: вельми несерйозний і непослідовний, емоційний імпровізатор, вміє співчувати і надавати поради ближньому. Намагається всім «відкрити очі» на їхні потенційні можливості. Уміє і любить вести полеміку, інколи використовує свою чарівливість і емоційний запал. Щоб нічого не робити, з бурхливим обуренням доводить, наскільки він зайнятий і як багато зробив. Якщо робота вимагає тривалої і пильної уваги, заглиблення в деталі – втрачає до неї інтерес або просто кидає.Його життя повне сумбурних ідей і мрій, життя для нього – гра.

 

Сенсорно-логічний інтроверт, його роль: «дизайнер естетики». Характерні ознаки: упертий, замкнутий, майже завжди однаково холодний і загадковий, дуже практичний і діловий. Наказ, як форма звертання для нього, не існує, на команди не реагує, робить так, як вважає за потрібне, сам же він просити не дуже вміє, йому легше змусити людину зробити те, що потрібно. Прагне створювати естетично бездоганні та корисні речі, йому простіше поліпшити щось, ніж створити принципово нове. Добре вміє оцінювати необхідність тієї чи іншої дії, ніколи не стане займатися «марними» справами.

 

Логіко-сенсорний екстраверт, його роль: «організатор». Характерні ознаки: вміє розумно й логічно діяти, надійна людина, яка викликає довіру своїм відповідальним ставленням до обов’язків. Ініціативний, рішучий, любить бути в центрі уваги; свої ідеї обстоює сміливо і дуже азартно, перед начальством не почувається ніяково, навіть агресивний; пристрасний борець за якість, ґрунтовність роботи, любить навчати своїх друзів і знайомих, як правильно виконати ту чи іншу роботу.Вміє відмінно організувати робочий процес, послідовний і напористий, справедливий, вважає завзяту щоденну працю необхідною умовою успіху.

 

Етико-інтуїтивний інтроверт, його роль: «хранитель доброти». Характерні ознаки: дуже приємний, м’який, на перший погляд, справляє враження злегка «винного» в чомусь, що тільки йому одному відоме. Вміє розгледіти в кожній людині паростки доброти і допомагає, в міру своїх сил, їм не зачахнути. Нетерпимий до жорстокості у всіх формах її прояву. Здатен, не покладаючи рук, працювати заради близьких, але треба, щоб цю жертву помітили й оцінили, інакше ображається.Якщо його просять щось зробити, не в змозі відмовити, тому його нерідко експлуатують; неспроможний оцінити якість своєї роботи і змарнований на неї час; не може розібратися, що – дрібниця, а що – важливе; знає, що можна робити, але не знає, що треба робити; не вміє не працювати, коли всі працюють, і продовжує працювати, коли всі не працюють. Дуже не любить, коли при одній незакінченій роботі доручають іншу.Зазвичай має талант письменника. Вміє пробуджувати в людях гуманність, співчуття та інші якості, властиві тільки справжній людині.

 

Сильними сторонами четвертої квадри є те, що вони можуть: допомогти особистісному росту кожного, створити локальний рай, відкривати таланти, дати суспільству нову, адекватну часу мораль.

 

Слабкість даної квадри полягає у їхній нездатності: діяти силовими (негуманними) методами, вести пропаганду, поширювати свій вплив у глобальних масштабах, придумати нову філософію (науку), переступити через пріоритет особистості, створити державу як апарат придушення свободи.

 

Отже, знання соціонічного типу відкриває шлях до людини. Сила соціонічного типу – в осмисленні своїх якостей, а значить в сприйнятті ситуації належним чином, у виборі найоптимальніших рішень з усіх можливих, в усвідомленні причин і передбаченні наслідків дій.

 

Менеджер повинен враховувати, що людина має злагоджену внутрішню систему, і соціонічний тип показує спрямованість діяльності психіки. Соціонічний тип даний людині для виконання певних завдань в соціумі, насамперед, для реалізації себе, а також для об’єднання людей. Тому й відбувається потяг людини до людини, не тільки виходячи з різниці статі, а й за спорідненістю якостей характеру.

 

Знання соціонічного типу позитивно впливає на стан людини: проявляється кмітливість і терпіння, чуйність, доброзичливість, людина стає цікавою в спілкуванні, впевненою за будь-яких обставин, точно знає, яка справа принесе їй задоволення і користь. І найголовніше – виникає бажання творити, бути потрібною.

 

Ефективний менеджер повинен глибше сприймати світ, а не обмежуватися лише своїми можливостями, і користуватися висновками, оцінками оточуючих, знаючи достеменно, хто в яких питаннях краще орієнтується.

 

Джерела інформації:

 

  1.  Соционика. Ролевое описание квадр [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://centercep.ru/stati/41-socionika/184-socionika-rolevoe-opisanie-kvadr.html
  2.  Соціоніка: моделі соціотипів [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.aratta-ukraine.com/books_ua.php?text=34
  3.  Соционические квадры [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.socionika.info/kvadry.html
  4.  Овчаров А. «Типы личности и менеджмент» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://psychotype.ru/article/ovcharov-a-tipy-lichnosti-i-menedzhment.html