Блоги

Версія для друку [3] Відіслати другу [4] 24.10.2011 08:00  Горбенко Альона [5]

Діловий етикет - цінний багаж кожної людини

Ніхто з нас, на жаль, не є досконалим, тому знання деяких незначних на перший погляд тонкощів та дрібниць у поведінці може надати незамінну послугу для того, аби виграти у грі під назвою «життя».

Чи помічали ви, як змінюються іноземці, потрапляючи до нашої країни? Наприклад, гості із Західної Європи, схиблені на healthy-харчуванні, починають з апетитом поглинати варенички, пампушечки, млинці й не відмовляються від добавки. Фіни, які в себе вдома педантично дотримуються правил дорожнього руху, перетнувши наш кордон, різко набирають швидкість. Може, їм набридає дотримуватися правил? Може, це нудно – весь час дотримуватися правил і не мати можливості «відірватися»? А наша країна поки що надає такі неосяжні можливості…Та й в інших країнах, навіть найстатечніших, таких, приміром, як Англія, народ дедалі більше розкріпачується, тому що – ніде правди діти – правила етикету незрідка стають грою, де ролі заздалегідь розподілено й де все важче зрозуміти, що ж насправді робить ваш співрозмовник, якщо він правильно рухається, жестикулює, їсть і п’є.

Зрештою, ділове спілкування – не танець, де в потрібний момент треба виконати певне па. Діловий етикет – це мова міжнародних, міжвідомчих та бізнес-відносин, показник стану взаємин між партнерами і державами. І якщо ви гарячково розмірковуватимете про те, яку саме виделку взяти, яку краватку надіти, кому першому подати руку, то ділової розмови, найімовірніше, не вийде. Однак, крім манер та етикету, існують ще й здоровий глузд, і досвід та інтуїція.

Певна річ, найкраще знати правила так, щоб про них уже не думати. Але, мабуть, не так уже й важливо, як ви їсте хліб. Пам’ятайте: важливо не те, ЩО ви робите, а те, ЯК! Правила не передбачають буквального їх дотримання, хоча є низка норм та законів, яких краще не порушувати, а у певних випадках беззаперечно дотримуватися. У нашому житті можна пережити багато що: і розвал економіки, і кризу влади в державі; можна, нарешті, пережити навіть розлуку з Батьківщиною, але із занепадом моральності, коли цей процес зачіпає цілі країни, величезні маси людей, не може впоратися жодний народ!Давньоримський імператор і філософ Марк Аврелій писав: «Скільки можна говорити про те, якою має бути людина. Час уже стати нею!» То давайте ж усі разом і кожен окремо прагнути стати такими: морально багатими, красивими душею, тілом і вчинками, і втілимо це у своїх дітях, адже найкращий метод виховання – власний приклад, а діти – це наше майбутнє, майбутнє нашої прекрасної землі України.


18.12.2015 - Як зробити комплімент [6]

30.11.2015 - Переговори за методом Сократа в сучасних реаліях [7]

14.10.2015 - Уміння приховати емоції під час переговорів [8]

19.06.2015 - Хауссітінг - професійне вдосконалення чи відпочинок? [9]

22.05.2015 - Ідеологія лідера. Пан або пропав… [10]

27.03.2015 - Здатність бачити можливості – це робота над собою [11]