Блоги

Версія для друку [3] Відіслати другу [4] 10.03.2015 20:09  Шеруда Олена [5]

Підприємець - заручник закону та порядку

У своїй роботі практикуючому юристу доводиться розв’язувати вузли проблем громадян, підприємців, чи то юридичних осіб, які зав’язуються не лише з обставин, які виникають в житті,  а й, насамперед, в дуже заплутаному законодавчому полі. Спроби допомогти  у вирішенні  таких питань, коли підприємець стає заручником закону та порядку, інколи зводяться нанівець.

Доволі часто, особа яка має намір розпочати підприємницьку діяльність, ознайомившись з діючим законодавством без застережних зусиль приймає рішення  здійснювати свою «діяльності на свій страх і ризик». Про один із таких ризиків буде йти мова.

Багатьом відома ситуація, коли розпочавши підприємницьку діяльність, ми готові забезпечити роботою близьких родичів - дружину(чоловіка), сина, батька, матір, сестру, брата. Усвідомлюючи, що кошти, які будуть сплачуватись за роботу згідно трудового договору, будуть іти в спільний сімейний бюджет, внески та податки добросовісно перераховуватись на майбутню пенсію, на виплату лікарняних, чи то інших виплат.

Так сталось і у моєму випадку: дружина здійснює підприємницьку діяльність з 2004 року, приймає за трудовим договором на роботу свого чоловіка, добросовісно сплачує як за себе, так і за чоловіка всі податки і збори. У 2012 році внаслідок нещасного випадку, чоловік гине. Нещасний випадок, що розслідується відповідно до Порядкупроведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань   і аварій на виробництві, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 30.11.2011р. визнається нещасним випадком на виробництві. За таких обставин вступає в дію Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" № 1105-XIV від 23.09.1999 року(далі - Закон) . Згідно якого, член сім`ї загиблого звертається до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у встановленому порядку з заявою про отримання  страхових виплат, що передбачені вказаним нормативним документом.

Відповідно до вищезазначеного нормативного документу, а саме: ст. 21  у разі настання страхового випадку Фонд соціального страхування від нещасних випадків зобов'язаний у встановленому законодавством порядку своєчасно та в повному обсязі відшкодовувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі його смерті, виплачуючи йому або особам, які перебували на його утриманні, зокрема пенсію по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Питання здавалось би й вирішеним. Однак, сім`я - це не лише чоловік і дружина, а й непрацездатні батьки чи неповнолітні діти, які перебувають на утриманні. В цьому випадку, діє норма статті 28 вищевказаного Закону, згідно якої членам сім`ї загиблого призначається одноразова допомога, а особам, що перебували на утриманні призначаються страхові виплати, як то пенсія в зв’язку з втратою годувальника.

Розуміючи складність обставин, в якій опиняється підприємець, а це відсутність основного працівника, який забезпечував основний дохід підприємця, з урахуванням умов роботи, виду діяльності, підприємець приймає рішення припинити підприємницьку діяльність.  

Ризик фізичної особи-підприємця з правом найму робочої сили починається саме з цього моменту. Уразі припинення підприємницької діяльності  за  своїм рішенням фізична особа-підприємець, подає державному реєстратору заяву про припинення підприємницької діяльності із зазначенням відомостей про порядок та строк заявлення кредиторами своїх вимог.

Відповідно до п.1 ч.4 ст.50-1 Цивільного кодексу України, у разі припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця вимоги її кредиторів задовольняються у такій черговості: у першу чергу задовольняються вимоги щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом. Згідно ст.51 Цивільного кодексу України, до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативні акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або випливає із суті відносин. Оскільки пункт 1 ст.112 Цивільного кодексу України визначає, що у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються, у першу чергу, щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю.

Ключовим моментом ризику, є той факт, що, виплачуючи страхові виплати членам сім`ї особи, що загинула, (а це непрацездатні батьки, чи неповнолітні діти) Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань керується в своїй діяльності ст.46 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", а саме фінансування Фонду соціального страхування від нещасних випадків здійснюється за рахунок, у тому числі, капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України від 06.02.2000 №765.

Згідно із п.1 Порядку №756  капіталізація платежів здійснюється  для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута відшкодувати шкоду, заподіяну життю і здоров'ю громадян, у тому числі застрахованих у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Таким чином, у Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань є підстава для стягнення капіталізованих платежів. Стягнення Відділення мусить провести, оскільки є некомерційною самоврядною організацією, яка проводить акумулювання страхових внесків та має автономну, незалежну від будь-якої іншої систему фінансування.

А це означає, що, надавши одним Законом родині виплати в зв’язку з втратою годувальника, іншим Порядком забирає (стягує) ж з тієї самої родини кошти з  особи, яка змушена припинити діяльність  в зв’язку з втратою годувальника  тієї ж родини.


30.06.2015 - Як стати на облік та зареєструватися в центрі зайнятості та отримати матеріальне забезпечення безробітним з числа внутрішньо переміщених осіб [6]

26.06.2012 - Як оформити і оплатити працю практиканта на підприємстві? [7]