Блоги

Версія для друку [3] Відіслати другу [4] 26.06.2012 17:46  Шеруда Олена [5]

Як оформити і оплатити працю практиканта на підприємстві?

Доволі частим запитанням, яке ставлять учасники тренінгів з правової тематики, є оформлення практикантів на проходження практики.

Перш за все, необхідно сказати, що порядок оформлення практикантів на проходження практики, а також порядок оплати їх праці та оподаткування отриманих ними доходів залежить від статусу практикантів. Тобто, чи  є вони учнями професійно-технічних навчальних закладів чи це студенти вишів.

Порядок проходження практики студентами вишів, установлено Законом України «Про вищу освіту» від 17.01.02 р. № 2984-III і Положенням, затвердженим наказом Міністерством освіти від 08.04.93 р. № 93. На час проходження практики оплата праці студентам-практикантам не проводиться, оскільки вони не є найманими працівниками. Адже, найчастіше під час практики вони займаються загальнопрофесійною підготовкою за затвердженою вищим навчальним закладом програмою і збирають матеріал, необхідний для складання звіту про проходження практики. 

Однак, якщо на підприємстві є вакантні місця, робота на яких відповідає умовам програми практики, роботодавцеві не заборонено оформити студентів-практикантів на вакантні штатні посади. У цьому випадку з ними укладаються строкові трудові договори на час проходження практики і виплачується заробітна плата.

Порядок проходження практики учнями професійно-технічних навчальних закладів установлено Законом України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР і Порядком надання робочих місць для проходження учнями, слухачами  професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затвердженим Постановою КМУ від 07.06.99 р. № 992. 

Відповідно до вищевказаного Порядку, практикантам – учням професійно-технічних навчальних закладів за всі роботи, виконані ними за період практики згідно з виробничим завданням, підприємство повинне нараховувати заробітну плату. Причому згідно з установленою на підприємстві системою оплати праці – за нормами, розцінками, ставками (окладами), з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок. 

Крім того, підприємства, які надають учням, слухачам професійно-технічних навчальних закладів робочі місця або навчально-виробничі ділянки для проходження виробничого навчання та виробничої практики, зобов'язані створювати необхідні і безпечні  умови  праці  відповідно до змісту навчальних  програм, законодавства про працю, у тому числі про охорону праці, та нормативно-правових актів у сфері професійно-технічної  освіти  та  забезпечувати опанування учнями, слухачами нової техніки і технологій виробництва, передових методів  праці,  проводити інструктажі з охорони праці,  правил  поведінки  на робочих місцях та на підприємствах.


30.06.2015 - Як стати на облік та зареєструватися в центрі зайнятості та отримати матеріальне забезпечення безробітним з числа внутрішньо переміщених осіб [6]

10.03.2015 - Підприємець - заручник закону та порядку [7]